ESEMÉNYNAPTÁR

October 2021
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

szgyf_banner.jpg

 


FIGYELEM!

2020. szeptember 08-tól a „Harmónia” Integrált Szociális Intézmény valamennyi telephelyére vonatkozóan látogatási, illetve intézmény elhagyási tilalom lép életbe visszavonásig.

 Tisztelt Hozzátartozó!

 

A Kormány a kijárási korlátozást Budapest és Pest megye területén a 169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelettel továbbra is fenntartja, valamint a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet értelmében más területeken megszünteti.

 

A Kormány ezen rendeletei nem módosítanak az Országos Tisztifőorvos által korábban meghozott határozatok értelmében elrendelt látogatási, valamint intézményelhagyási tilalmat érintő rendelkezésein.

 

Ezek tehát továbbra is érvényben vannak.

 

Az intézmény továbbra is szigorúan betartja az érvényben lévő látogatási, valamint az intézmény-elhagyási tilalmat, az ellátottak védelme, megóvása érdekében.

Érthető az az igény, hogy az intézményben élő hozzátartozóját láthassa, vagy élő kapcsolatba kerüljön vele, de ez továbbra sem engedélyezett.

Továbbra is kerülni kell az élő kontaktust, a kapcsolatot telefonon és online formában tartsa az intézmény lakójával, hozzátartozójával!

 

Közös érdekünk, hogy a hozzátartozók egészségét továbbra is megóvjuk!


Koronavírussal kapcsolatos felhívás videó:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/felhivas-az-idosekhez-es-csaladtagjaikhoz


Bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak hozzátartozóinak, a gyámoknak, és a törvényes képviselőknek tájékoztatása az új koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatban meghozott intézményi intézkedésekről.

Tisztelt Hozzátartozó, Gyám, Törvényes Képviselő!

A bentlakásos szociális intézményekben az Országos Tisztifőorvos határozatával az új koronavírus fertőzés elleni védelem részeként elrendelt látogatási és az intézményi lakók kijárásának tilalmáról a közelmúltban több szakmai szabályozó (útmutató, eljárásrend) jelent meg, melyek végrehajtásáról kívánok tájékoztatást adni. A látogatási korlátozás és a lakók kijárásának tilalma a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók (idősek, betegek, fogyatékos személyek) életének es egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében került sor.

A végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzás kivételével a látogatási tilalom alóli felmentés - az ellátottak védelme érdekében - nem adható.

A látogatás engedélyezését előzetesen kell az intézmény vezetőjétől megkérni, aki tájékoztatást ad annak időpontjáról, rendjéről.

Az intézmény, amennyiben a haldokló beteg látogatását engedélyezi, köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatónak.

A látogató/-k számára biztosított egyszer használatos védőeszközök (kézfertőtlenítő, arcmaszk, gumikesztyű) szabályos alkalmazásához mindig az intézmény nyújt támogatást a hozzátartozónak.

A közösségbe bekerülő koronavírus fertőzés megelőzése érdekében a végstádiumú lakót látogató csak kísérettel közlekedhet az intézmény területén, és a többi lakóval kerülnie kell a kontaktust.

A haldokló látogatásának időtartamát a többi lakó egészségének védelme érdekében járványügyi érdekből korlátozni szükséges, amely az ágy mellett maximum 15 perc lehet. A látogatásnál kerülni kell a közvetlen érintkezést (simogatás, ölelés, stb.), és lehetőleg tartani kell az 1,5 m távolságot a meglátogatott személytől.

A haldokló számára végtisztességet feladó egyházi személyre a látogatókra vonatkozó szabályok egyaránt vonatkoznak

 


 

Bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak hozzátartozóinak, a gyámoknak, és a törvényes képviselőknek tájékoztatása az új koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatban meghozott intézményi intézkedésekről.

 

Tisztelt Hozzátartozó, Gyám, Törvényes Képviselő!

 

Tájékoztatom, hogy az Országos Tisztifőorvos 2020. március 8-tól látogatási tilalmat rendelt el valamennyi bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményben az új koronavírus miatt, amely március 17-én kiegészült az intézményi lakók kijárásának tilalmával. A tisztifőorvosi megelőző intézkedéshez kapcsolódva Főigazgatói utasítás szabályozta, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézményekben a járvány-vészhelyzet időtartama alatt a bentlakók nem hagyhatják el az intézmény területét.

Az eddigi külföldi járványügyi adatok alapján a koronavírus fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos vagy végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. A megbetegedés elsősorban az idős és/vagy egyéb krónikus betegségben szenvedőket érinti, így a látogatási tilalom a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók (idősek, betegek, fogyatékos személyek) életének es egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében került sor.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, így például a végstádiumban levő betegektől való elbúcsúzást. Ebben az esetben a látogatás csak az intézmény által (a hozzátartozóknak és pl. az egyházi személynek) biztosított megfelelő védőöltözetben történhet meg.

A közösségbe bekerülő koronavírus fertőzés megelőzése érdekében meghozott korlátozó intézkedések együttes célja a bentlakó, életkoruk, állapotuk miatt fokozott veszélynek kitett ellátottak védelme.

Az intézményelhagyást tiltó jogszabályi rendelkezés célja a fertőzés kockázatának csökkentése. Az intézmény elhagyási tilalom szabályozása mindenhol bekerül a módosított házirendbe. A lakók amennyiben ezt nem tartják be, és engedély nélkül eltávoznak, úgy ez a cselekmény a házirendbe foglalt szabályok súlyos megsértésének minősül, és így megszüntetésre kerül az intézményi ellátási jogviszonyuk. A tiltott eltávozásról visszatérők 14 napig járványügyi megfigyelés (karantén) alá kerülnek az intézményekben kialakított járványügyi elkülönítőkben.

A bentlakásos szociális intézményekben a járványügyi vészhelyzet miatt fokozott higiénés, fertőtlenítési és takarítási szabályok is életbe léptek.

Az ellátottaknak hozott csomagokat a portán kell leadniuk a hozzátartozóknak és az csak megfelelő fertőtlenítés és elkülönítés után kerülhet az ellátottakhoz.

A járványveszély miatt felfokozott helyzetben kérjük szíves együttműködésüket és támogatásukat, hogy az ellátottak egészsége érdekében meghozott fenti korlátozó intézkedések az intézményekben zavartalanul meg tudjanak valósulni!