ESEMÉNYNAPTÁR

April 2020
S M T W T F S
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

szgyf_banner.jpg

Bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak hozzátartozóinak, a gyámoknak, és a törvényes képviselőknek tájékoztatása az új koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatban meghozott intézményi intézkedésekről.

Tisztelt Hozzátartozó, Gyám, Törvényes Képviselő!

A bentlakásos szociális intézményekben az Országos Tisztifőorvos határozatával az új koronavírus fertőzés elleni védelem részeként elrendelt látogatási és az intézményi lakók kijárásának tilalmáról a közelmúltban több szakmai szabályozó (útmutató, eljárásrend) jelent meg, melyek végrehajtásáról kívánok tájékoztatást adni. A látogatási korlátozás és a lakók kijárásának tilalma a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók (idősek, betegek, fogyatékos személyek) életének es egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében került sor.

A végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzás kivételével a látogatási tilalom alóli felmentés - az ellátottak védelme érdekében - nem adható.

A látogatás engedélyezését előzetesen kell az intézmény vezetőjétől megkérni, aki tájékoztatást ad annak időpontjáról, rendjéről.

Az intézmény, amennyiben a haldokló beteg látogatását engedélyezi, köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatónak.

A látogató/-k számára biztosított egyszer használatos védőeszközök (kézfertőtlenítő, arcmaszk, gumikesztyű) szabályos alkalmazásához mindig az intézmény nyújt támogatást a hozzátartozónak.

A közösségbe bekerülő koronavírus fertőzés megelőzése érdekében a végstádiumú lakót látogató csak kísérettel közlekedhet az intézmény területén, és a többi lakóval kerülnie kell a kontaktust.

A haldokló látogatásának időtartamát a többi lakó egészségének védelme érdekében járványügyi érdekből korlátozni szükséges, amely az ágy mellett maximum 15 perc lehet. A látogatásnál kerülni kell a közvetlen érintkezést (simogatás, ölelés, stb.), és lehetőleg tartani kell az 1,5 m távolságot a meglátogatott személytől.

A haldokló számára végtisztességet feladó egyházi személyre a látogatókra vonatkozó szabályok egyaránt vonatkoznak

 


 

Bentlakásos szociális intézményekben élő ellátottak hozzátartozóinak, a gyámoknak, és a törvényes képviselőknek tájékoztatása az új koronavírus megbetegedésekkel kapcsolatban meghozott intézményi intézkedésekről.

 

Tisztelt Hozzátartozó, Gyám, Törvényes Képviselő!

 

Tájékoztatom, hogy az Országos Tisztifőorvos 2020. március 8-tól látogatási tilalmat rendelt el valamennyi bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményben az új koronavírus miatt, amely március 17-én kiegészült az intézményi lakók kijárásának tilalmával. A tisztifőorvosi megelőző intézkedéshez kapcsolódva Főigazgatói utasítás szabályozta, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézményekben a járvány-vészhelyzet időtartama alatt a bentlakók nem hagyhatják el az intézmény területét.

Az eddigi külföldi járványügyi adatok alapján a koronavírus fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos vagy végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. A megbetegedés elsősorban az idős és/vagy egyéb krónikus betegségben szenvedőket érinti, így a látogatási tilalom a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók (idősek, betegek, fogyatékos személyek) életének es egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében került sor.

A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, így például a végstádiumban levő betegektől való elbúcsúzást. Ebben az esetben a látogatás csak az intézmény által (a hozzátartozóknak és pl. az egyházi személynek) biztosított megfelelő védőöltözetben történhet meg.

A közösségbe bekerülő koronavírus fertőzés megelőzése érdekében meghozott korlátozó intézkedések együttes célja a bentlakó, életkoruk, állapotuk miatt fokozott veszélynek kitett ellátottak védelme.

Az intézményelhagyást tiltó jogszabályi rendelkezés célja a fertőzés kockázatának csökkentése. Az intézmény elhagyási tilalom szabályozása mindenhol bekerül a módosított házirendbe. A lakók amennyiben ezt nem tartják be, és engedély nélkül eltávoznak, úgy ez a cselekmény a házirendbe foglalt szabályok súlyos megsértésének minősül, és így megszüntetésre kerül az intézményi ellátási jogviszonyuk. A tiltott eltávozásról visszatérők 14 napig járványügyi megfigyelés (karantén) alá kerülnek az intézményekben kialakított járványügyi elkülönítőkben.

A bentlakásos szociális intézményekben a járványügyi vészhelyzet miatt fokozott higiénés, fertőtlenítési és takarítási szabályok is életbe léptek.

Az ellátottaknak hozott csomagokat a portán kell leadniuk a hozzátartozóknak és az csak megfelelő fertőtlenítés és elkülönítés után kerülhet az ellátottakhoz.

A járványveszély miatt felfokozott helyzetben kérjük szíves együttműködésüket és támogatásukat, hogy az ellátottak egészsége érdekében meghozott fenti korlátozó intézkedések az intézményekben zavartalanul meg tudjanak valósulni!